Du er her: ForklaringerForside Download Links Guider Forklaringer Noter FAQ Om Digifile.dk


Diverse:

Benchmark
En benchmark er en test af ydeevne.


BIOS
Basic Input/Output System er det software der styrer hardwaren i computeren, lige fra tastatur og skærm til harddisk og RAM. BIOS'en, som er installeret i selve bundkortet, er det helt grundlæggende system i en PC, som ikke kan fungere uden.


Boot
Boot betyder opstart. Man kan f.eks. boote fra en cd hvilket vil sige at man starter computeren op vha. en cd i stedet for hardisken.


Browser
En browser er et program som bruges til at surfe på internetnettet. Som f.eks Internet Explorer, Firefox eller Chrome.


Codec
Codec står for Coder-Decoder.
Når man afspiller video- og lydklip på sin computer er det som regel komprimeret på en eller anden måde. For at kunne afspille det, skal det dekomprimeres igen vha. den samme metode som det blev komprimeret med. Og det gør et codec. Men da der er mange måder at komprimere på, findes der lige så mange codecs. Derfor er det en god idé at bruge en codecpack hvor alle codecs er samlet i.


Copy/Paste
Copy/Paste betyder at kopiere og sætte ind. Det bruges typisk til at kopiere en tekst fra et sted, og sætte den ind et andet sted. Dette gøres ved at markére den ønskede tekst, derefter holdes CTRL nede mens man trykker på C. Man flytter så makøren derhen hvor teksten skal sættes ind og holder CTRL nede mens man trykker på V.


CSS Kopibeskyttelse
Content Scrambling System bruges til at kryptere cd/dvd data så de ikke kan kopieres.


Defragmenter
Filerne på harddisken bliver gemt i fragmenter, som kan ligge forskellige steder. Når computeren så skal åbne en fil, skal den altså hente fragmenter hist og her på disken, hvilket selvfølgelig tager længere tid, end hvis de lå samlet.
Ved at defragmentere sin harddisk bliver alle fragmenterne til en fil samlet ét sted, og system-filer bliver lagt først på disken da det som regel er dem der først bliver indlæst.


DOS
Disk Operating System er et simpelt tekstbaseret styresystem. Der findes flere udgaver af systemet, men den mest udbredte, og den som oftest refereres til når der snakkes om DOS, er MS-DOS som var det første styresystem Microsoft sendte på gaden i 1981.


Driver
En driver er et stykke software, som er nødvendigt for at computerens operativsystem kan kommunikere med den hardware, der er tilsluttet computeren.


IRC
Internet Relay Chat er et virtuelt mødested på internettet, hvor folk fra hele verden kan mødes og chatte med hinanden. Som bruger anvender man et klientprogram, der forbinder sig med en server i et givent IRC-netværk. Her kan man så koble sig på kanaler som man finder interessante, eller lave sine egne kanaler som andre kan koble sig på. Læs mere om IRC her.


Linux
Linux er et styresystem som f.eks. Windows, men er opbygget på en lidt anden måde. Linux bliver mest anvendt til servere og virksomheder, men er godt på vej hjem i de private stuer til den almindelige hjemmePC.
Det mest attraktive ved Linux er at det er Open Source, hvilket betyder at det er fuldstændig gratis. Og det smitter af på de programmer som findes til styresystemet, hvor langt de fleste også er Open Source.
Der findes utrolig mange distributioner af Linux med hver deres speciale. Nogle af de store distributioner koster penge, men har som regel en mindre udgave som er gratis.


Live CD
Normalt kører et operativsystem, som f.eks. Windows, fra harddisken og kræver derfor også at alle nødvendige systemfiler ligger der, hvilket kræver en ofte tidskrævende installation. Med en Live CD kører operativsystemet fra en cd eller dvd hvor alle systemfilerne ligger på, og man kan springe installationen over. Det er en nem måde at afprøve et nyt operativsystem på, uden at skulle slette det man allerede bruger. Den eneste ulempe ved en Live CD er at alle ændringer man laver i systemopsætningen ikke bliver gemt, og man skal derfor starte forfra hver gang man booter fra cd'en.


Obfuscator
Når man skriver kode, til f.eks. hjemmesider, kan man ikke altid undgå at skulle henvise til følsomme oplysninger i koden. Det kan f.eks. være brugernavne og passwords til databaser eller krypteringsnøgler. Eller hvis man har lavet et script som skal sælges videre, og derfor ikke må kunne kopieres eller ændres i.
En Obfuscator kan omskrive koden til en gang rod, som er ulæseligt for en person, men som computeren genkender uden problemer.


Partition
Det er rart med en harddisk hvor der er masser af plads på. Men det er knap så sjovt når man skal til at geninstallere windows og skal til at formatere. Så står man lige pludseligt og skal tage backup af alt sin musik, film, billeder, vigtige dokumenter, osv, som jo gerne skulle gemmes.
Men ved at dele sin harddisk op kan man have windows til at ligge på den ene del, og alt andet til at ligge på den anden del. Derved kan man formatere den del windows ligger på uden at den anden del med musik, billeder, osv, bliver berørt.
En Partitionering betyder at dele harddisken op, og hver del hedder en Partition.


Pixel
En pixel betyder kort og godt et punkt. En skærm består f.eks. af mange små pukter, som til sammen giver et billede. Hvert af disse små punkter hedder en pixel. Det samme gør sig gældende for digitale billeder der også består af mange små pixels.


Programstadier
Når et program udvikles sker det i forskellige stadier. Første stadie kaldes for alpha, og er ofte meget ustabilt og mangelfuldt. Andet stadie kaldes for Beta, og har stadig en del fejl og mangler, men kører nogenlunde stabilt. Det er oftest Betaversioner der offentliggøres så de kan afprøves af testbrugere. Tredje og sidste stadie kaldes for Final, og er det endelige produkt.


RSS
Et RSS-feed er rå tekst taget direkte fra en nyhedsdatabase. På den måde kan programmer eller enheder, som f.eks. RSS-læsere eller mobiltelefoner, tage teksten og sætte den ind så den passer i deres design. RSS-feedet linker samtidig direkte til nyheden på det originale site.


Service Pack
Der kommer jævnligt små opdateringer til et program. Og på et tidpunkt samles alle disse små opdateringer sammen i én stor pakke. Denne pakke kaldes for en Service Pack.


Software
Software er det programmel der ligger, eller kan lægges ind på computeren. Det kan f.eks. være operativsystemer, officepakker og spil.


Spyware
Spyware er software som kan udspionere brugeren eller selv udføre forskellige aktiviteter. Spyware bliver installeret uden at brugeren er klar over det, og har det formål at indsamle oplysninger som kan bruges til at bombardere den inficerede computer med reklamer, eller i værste tilfælde helt overtage kontrollen over computeren og bruge den til at udføre ulovlige handlinger.
Der findes adskillige antispyware-programmer, som f.eks. SUPERAntiSpyware.


Stream
At streame betyder at afspille noget direkte fra internettet. Det kan f.eks. være film eller musik. Det smarte ved at streame er at man slipper for at downloade en stor fil ned på sin harddisk der så ligger og fylder. Samtiddig skal man heller ikke vente på at hele filen er hentet ned inden man kan se eller høre den.


Tutorial
En tutorial er en guide eller vejledning.
Filtyper:

AVI
Audio Video Interleave er video og lyd. Hvis video lægges ind på harddisken i urørt format vil det som regel være af denne filtype. Den fylder utrolig meget, men har til gengæld ikke noget kvalitetstab. Man kan dog komprimere det til f.eks DivX eller Xvid.


Bitmap
Et bitmap er et kort over de punkter som bruges til at lagre digitale billeder med. Et billeder består af mange punkter, også kaldet pixels, som sammensat i den rigtige rækkefølge giver et bestemt billede. Bitmappet holder altså styr hver enkelt pixel.


BMP
BMP er Microsoft Windows´ udgave af Bitmap, som gemmer billeder i "råt" format. Dvs. at alle punkter bliver gemt uanset om de indeholder en farve eller ej. Derfor fylder billeder af typen BMP rigtig meget i forhold til andre billedformater.


DivX
Hvis en film lægges direkte ind på harddisken i urørt format fylder den utrolig meget. Men ved at komprimere den kan man uden væsentligt kvalitetstab formindske størrelsen betydeligt. Den mest populære form for komprimering hedder DivX eller Xvid.


GIF
Graphics Interchange Format er et billedeformat der kan indeholde op til 256 farver samt vise animerede billeder. GIF egner sig godt til simple billeder og logoer, men knap så godt til farvebilleder med mange fyldige farver.


Image
Et image er et "billede" af indholdet på f.eks. en dvd eller cd. Altså en eksakt kopi, som igen kan brændes ud på f.eks. en cd eller dvd, eller åbnes med et program som f.eks. DAEMON Tools. Et image vil typisk være i formattet ISO, BIN/CUE eller IMG. Et godt program til at lave og brænde image-filer med er ImgBurn.


JPEG
Joint Photographic Experts Group er en metode til at komprimere billeder på, og er det mest benyttede format på dette område. Dette format har ofte den forkortede filendelse JPG.


MKV
Matroska-videoformatet er et åbent format i form af en container som tillader flere video-, lyd- og tekstspor i samme fil, hvilket gør det perfekt til at rippe sine DVD- og Blu-Rayfilm.


Mp3
Når lyd eller musik gemmes på harddisken i urørt format fylder det utrolig meget. Men ved at komprimere det kan man uden væsentlig kvalitetstab formindske størrelsen betydeligt.
MPEG Layer-3 (Mp3) er det mest udbredte format.


PDF
Portable Document Format er et åben standard-filformat skabt af Adobe Systems i 1993. PDF bliver anvendt til at repræsentere 2-dimensionelle dokumenter i et apparatuafhængigt og skærmopløsningsuafhængigt dokument med fast opsætning. Det vil sige at det kan vises på alle systemer som har PDF-reader, som f.eks. Adobe Reader installeret.


PNG
Portable Network Graphics er et bitmap grafikformat, der er bedst til tegninger og fotografier. Formatet kan interlaces, hvilket gør, at der først vises et grovkornet billede, og efterhånden som der hentes flere data, kommer detaljerne med. PNG kan håndtere flere farver end GIF, og benytter i modsætning til JPEG-formatet en komprimeringsmetode uden informationstab


RAR-filer
En RAR-fil er en, eller flere, filer der er pakket sammen så den/de fylder mindre. En fil kan også pakkes som mange små RAR-filer som så kan samles til én fil igen efter download. Dette er meget nyttigt når man henter store filer og der måske er sket en fejl under downloadning. Så slipper man for at hente hele filen forfra, men kan nøjes med kun at hente de enkelte RAR-filer som mislykkedes.


TIFF
Tagged Image File Format er et billedeformat som kan gemme billeder uden kvalitetstab.


Torrent
En torrent er et link til en eller flere filer. Når man downloader via et torrentlink henter man fra alle andre der også er i gang med at downloade via samme torrent, og andre henter samtidig fra dig. For at downloade via torrent skal man benytte et tilegnet program som f.eks. µTorrent.


WAV
Waveform er lyd. Hvis lyd lægges ind på harddisken i urørt format vil det som regel være af denne filtype. Den fylder utrolig meget, men har til gengæld ikke noget kvalitetstab. Man kan dog komprimere det til f.eks Mp3.


Zip
En zip-fil er flere filer der pakket sammen til én fil. Dette gøres for at få det hele til at fylde mindre, og har samtidig den fordel at mange filer bliver samlet til én fil, som gør det let at sende den via internettet.
Hardware:

Bundkort
Bundkortet, også kaldet Motherboardet, er den enhed i computeren hvor alt hardware er tilsluttet og kommunikerer igennem.
Læs mere


CPU
Central Processing Unit, også kaldet Processoren, er den centrale regneenhed i en computer. Det er den der foretager beregningerne når der skal afvikles programmer og spil.
Hastigheden på CPU'en angives i MegaHertz (MHZ) eller GigaHertz (GHZ).
Læs mere


Grafikkort
Grafikkortet, også kaldet GFX-kort eller skærmkort, er den enhed som håndterer alle visuelle data og sender dem til skærmen. I f.eks. 3D computerspil er der mange store grafiske beregninger, og det er dem som grafikkortet tager sig af.
Læs mere


Harddisk
Harddisken er den lagerplads hvor alt data på computeren gemmes.
Størrelsen på en harddisk angives i MB (MegaByte), GB (GigaByte) eller TB (TeraByte).
1 GB svarer til 1.000 MB, 1 TB svarer til 1.000 GB eller 1.000.000 MB. For at få en fornemmelse af størrelsen på en harddisk kan man sammenligne med en CD som har en kapacitet på 700 MB, altså 0,7 GB. Eller en DVD som har en kapacitet på 4,7 GB, altså 4700 MB.
Læs mere


RAM
Random Access Memory er computerens arbejdslager. Når man starter et program henter RAM'ene data fra harddisken og opbevarer dem mens man bruger programmet.
Størrelsen på ramblokke angives i Megabyte (MB) eller Gigabyte (GB). Hver gang størrelsen på en ramblok forøges et trin sker det ved en fordobling. 1MB, 2MB, 4MB, 8MB, 16MB, 32MB, 64MB, 128MB, 256MB, 512MB, 1024MB, osv. 1024MB svarer til 1 GB.
Læs mere
Licensmodeller:

Copyright
Copyright er en begrænset ret som personer der frembringer softwaren, har til at disponere over det.


Freeware
Softwaren er fuldstændig gratis, men kildekoden findes kun hos personen eller gruppen af personer der udvikler softwaren. Ofte er det en eller få dedikerede mennesker der har det som en evighedshobby. Begrænset freeware betyder at softwaren er gratis til visse formål, oftest kun til personligt ikke-kommerciel brugt.


Kommercialiseret xxxware
At et stykke software er kommercialiseret betyder at produktet engang var gratis, men den nyeste version koster nu penge. Ofte er det en person der har udviklet freeware men som bliver opkøbt af et firma. Den sidste gratis version inden produktet blev kommercialiseret kan derfor stadig bruges gratis, men kan være svær at finde.


Liteware (miniware, limitware)
En gratis begrænset version af et større program, hvor man kun finder de mest benyttede funktioner. Ofte meget godt software, hvor producenten håber at du bliver så glad for programmet at du vil være villig til at give penge for den fulde version, som åbner op for alle programmets funktioner, sædvanligvis de mere avancerede funktioner.


Nagware (adware, etc.)
Disse findes der mange af, for eksempel nagware hvor du må bruge det så længe du ønsker, men vil blive "generet" lidt, eller adware hvor man vil få forevist en reklame.


Open Source
Kildekoden er frit tilgængelig og alle der har lyst kan deltage i videreudviklingen kan gøre dette. Da kildekoden er offentlig tilgængelig, er faren for at softwaren kommercialiseres meget lille. For open source software under GPL licensen, kræves det ligefrem at alle der bruger softwaren til videreudvikling, også skal udgive deres videreudviklede programmer som open source, mens BSD licensen ikke har dette krav.


Shareware
Gratis at bruge i en periode, oftest 30 dage. Man kan ofte fortsætte med at bruge produktet men vil være "generet" af popup vinduer eller lignende, ifølge reglerne skal man dog stoppe med at bruge produktet ved prøveperiodens udløb eller købe en licens.


Trial
Gratis prøveversion af et større program som har begrænsede funktioner. Nogle er fuldt funktionelle, men har så reklame lagt ind hvis man gemmer det man har produceret i programmet.
World Wide Web:

ASP
Active Server Pages er et sprog som bruges til at lave hjemmesider med. Dette sprog bruges til at lave scripts som lader webserveren lave det tunge arbejde når en ny side skal vises.
Læs mere om ASP


CMS
Et Content Management System er software der kan organisere og lette samarbejdet med at oprette dokumenter og anden information og hvorigennem enkeltpersoner eller grupper kan håndtere en mængde elektronisk indhold, for eksempel dokumenter, filer og billeder.
CMS kan f.eks. bruges som en let måde til at lave og vedligeholde hjemmesider


CSS
Cascading Style Sheets er et utroligt godt og uundværligt værktøj for alle der laver webdesign. Med CSS kan du forme din hjemmeside præcis som du vil, og genbruge og ændre design nemt og hurtigt.
Læs mere om CSS


DNS
DNS står for Domain Name System, og er det system der håndterer domæner (hjemmesidenavne) og forbinder dem til de rigtige IP'er (internetadresser).


Favicon
Et favicon er det lille billede som ses øverst til venstre i browseren når man besøger en hjemmeside.


FTP
File Transfer Protocol er en måde at sende filer over internettet på. Der kræves en server, som f.eks. FileZilla FTP Server, og en klient, som f.eks. FileZilla. Serveren sættes op med brugernavn og password, som klienten så kan logge på med.
Læs mere om FTP.


HTML
HyperText Markup Language er det grundliggende sprog som bruges når man laver hjemmesider.
Læs mere om HTML


IP
IP står for Internet Protokol, og er den adresse som en computer har på internettet. Denne adresse er nødvendig for at kunne identificere computeren, og dermed sikre at dataoverførelser sendes de rigtige steder hen.

Du kan f.eks. se din IP-adresse her: www.myip.dk


Javascripts
Javascripts er et sprog som bruges i forbindelse med hjemmesider til at lave scripts som afvikles i webbrowseren.
Læs mere om Javascripts


Malware
Malware er en sammentrækning af de engelske ord malicious software (på dansk: "ondsindet programkode"). Det bruges som en fællesbetegnelse for en række kategorier af computerprogrammer, der gør skadelige eller uønskede ting på de computere, de kører på.


MySQL
MySQL er en Open Source database, som arbejder rigtig godt sammen med PHP.


PHP
PHP: Hypertext Preprocessor er et sprog som bruges til at lave hjemmesider med. Dette sprog bruges til at lave scripts som lader webserveren lave det tunge arbejde når en ny side skal vises.
Læs mere om PHP


phpMyAdmin
phpMyAdmin er en PHP-basseret administrering af MySQL-databaser.


Proxyserver
En proxyserver er en server der filtrerer og omdirigerer den datatrafik der går gennem den. Det vil sige at den står som mellemled mellem den computer der sender en forspørgsel og den computer der udfører forspørgelsen. Denne metode kan f.eks. bruges hvis man ønsker at surfe anonymt på internettet.


Ransomware
Ransomware er en af de mere modbydelige metoder som IT-kriminelle bruger til at lokke penge ud af uheldige folk. Det fungerer på den måde at de installerer et lille program på ens computer som krypterer alle vigtige filer så de ikke kan åbnes, og man skal så betale for at få filerne låst op igen.

Man kan blive ramt blot ved at besøge en inficeret hjemmeside, og er skaden først sket kan man ikke gøre noget, udover at betale. Det er derfor vigtig at beskytte sig, så det aldrig slipper ind i første omgang.

Et godt program til dette er HitmanPro.Alert.

Denne video viser hvordan det fungerer.


Scripts
Et script er en kode som kan udføre en eller flere bestemte handlinger på en hjemmeside. Man kan sammenligne det med et ganske almindeligt program der også udfører bestemte handlinger når der trykkes på de forskellige knapper.


SQL
Structured Query Language er et sprog som bruges til at kommunikere med databaser.
Læs mere om SQL


The Cloud / Skyen
The Cloud / Skyen er en betegnelse for Cloud Computing, som er en eller flere servere/services på internettet hvor man har mulighed for at behandle data. Det betyder kort og godt at man via af internettet altid har adgang til sine data.


Tor
The Onion Router er et netværk af servere verden over hvis formål er at kryptere al den traffik som går gennem dem.

Når man surfer på internettet opretter man direkte kontakt til den hjemmeside som man besøger, og kan dermed identificeres uden problemer. Men ved at surfe gennem et TOR-netværk bliver ens data krypteret og sendt rundt mellem mange forskellige servere, og først derefter når man til den hjemmeside man besøger. På den måde er man fuldstændig annonym.

Hvis du har installeret et TOR-program kan du se om det virker ved at besøge www.myip.dk. Hvis det virker skal din ip-adresse ændre sig hver gang du går ind på siden.


Url
En url er en webadresse. Når du f.eks. klikker på et link bliver du ført hen til den url som linket henviser til.


VPN
VPN står for Virtual Private Network. Det er en teknik som bruges til at forbinde en computer til et netværk med et virtuelt netværk som mellemled. Det kan f.eks. bruges til at surfe anonymt på internettet, da man får tildelt en anden IP end den man oprindelig sidder på.


Webhotel
Når man har lavet en hjemmeside skal den jo helst være tilgængelig på internettet. Til det kræves en server med det rette software som kører døgnet rundt. Og det gør et Webhotel.Opret ny bruger
Glemt din adgangskode?
Copyleft 2021 Digifile.dk | Ansvar | Kontakt